Elsa
Publicerat den

 
 
 
Lilla Elsis ♥



Forna dagar
Publicerat den

Dagarna bara flyger förbi och jag pratar nog för Christian också när jag säger att vi vill pausa tiden.
Att leva med två barn, som vi har gjort i dryga veckan nu, är inte alls så som vi trodde att det skulle vara och om det har att göra med att Elsa är så enkel bebis vet vi inte. En sak är säker: man är mer trygg i sin roll som förälder.
 
Vi har iallafall haft att göra de forna dagarna. Vi har varit hos släktingar, haft släktingar hemma och nu väntar vännerna på att få komma. Idag skulle vi haft Alex och Maria hemma men de kände sig inte helt friska idag så vi fick planera om för dagen. Det var inga problem för pappsen och Ian drog till familjegympan imorse och jag och lillan fick lite egentid.
 
Eftermiddagen spenderade vi utomhus i lekparken där Ian gungade en bra stund, fingrarna frös till is på oss alla trots vantarnas närvaro, endast Elsa var varm och gosig nere i vagnen. Därefter var vi ute i skogen och gick och letade efter troll och plockade kottar som Ian ska lämna till tomten på julafton, för att sedan ta vägen förbi båthamnen för att titta på båtar och ankor precis innan vi gick tillbaka hem. Vi tog givetvis med kameran. Pappsen stod för många fina bilder, ska bli så kul att framkalla sen.
 
Nu har gubben precis stått för middagen som bestod hamburgare med friscobröd.
Mätt i magen och nöjda barn. Nu blir det soffmys, det förtjänar vi.
 
 



Update
Publicerat den

Här flyter allt på och vi befinner oss alla i vår bebisbubbla.
Ian spexar och larvar sig inför lillasyster. Han vill pussa och ha henne i knät mest hela tiden, men annars är han i stort sett som vanligt. Han leker med sitt och är nöjd. Vissa stunder visar han dock att han är lite avundsjuk t.ex. genom att kasta saker på golvet (som han aldrig annars gör) och ger oss en blick som jag aldrig sett förut, men det är något man får räkna med även om det gör ont i mammahjärtat, att han känner så är ingenting som är roligt då han är precis lika älskad som innan. Han har iallafall inte påvisat något för sin syster, han är så himla gosig runt henne - och försiktig.
 
Vi har haft fullt upp att göra. Har vi inte varit ute och träffat folk, varit i affärer o.s.v. så har jag suttit och ammat vilket jag ser som en befrielse då jag har så grymt mycket mjölk denna gång. Mjölkstockningen var ett faktum redan dag 3. Ammar jag på ena bröstet läcker det andra så jag får sitta med en handduk över det, ska skaffa en sån där uppsamlingskopp och möjligtvis donera till mjölkbanken ifall mjölken fortsätter flöda såhär. Man behöver inte vara orolig för att hon inte får i sig iallafall. Jag är så jätteglad över att amningen fungerar som den ska, det gjorde den ju inte med Ian. Enligt BVC (som kommer på hembesök på tisdag) så ska hon ammas så mycket som möjligt under sin vakna tid. Det är ju inte bara för min mjölkstocknings skull eller för hennes hunger, utan också för närheten som det ger.
 

Elsa måste vara en av de snällaste bebisar som finns. Sen hon föddes har hon sammanlagt gråtit 5 minuter eller något och varje gång hon gör ifrån sig ett ljud spärrar Ian upp ögonen och ser jättechockad ut. Nätterna är också bättre än förväntat. Hon äter 2-3 gånger under natten och sedan sover hon. Ian har inte blivit störd en enda gång, förutom första natten hemma då han sov oroligt p.g.a. omställningen att ha en lillasyster hemma. Då pratade han rätt härligt mycket i sömnen.. Haha. För egen del blir det nog bättre snart, jag är trött och får frossa nattetid av mjölkstockningen.
 
_
 
Idag har Ian blivit stiligt klippt av pappsen och ska snart dra på sig finkläder inför fotografering på Öppna Förskolan som vi hade bokat för några månader sedan. Vi ska försöka att få till en syskonbild om det går och Ian vill och därefter har vi planerat för en rolig dag på Kilene tillsammans med kusinerna I och T.
De får busa på bäst de vill och sedan, när veden blivit tillräckligt varm, ska det grillas korv. En såndär perfekt utedag med andra ord, med massa barnskratt!
 
Bildbomb



Det nya livet
Publicerat den

Att nu vara fyra personer i denna familj känns helt underbart och inte alls sådär konstigt som man skulle kunna tro att det känns. Så som jag upplever det just nu så är tvåbarnschocken väldigt långt borta och Elsa känns så himla självklar i denna familj. Känns som att hon alltid funnits med, och på något konstigt vänster verkade det som att Ian (trots att många sagt att han omöjligt kunnat förstå) faktiskt förstod att det var hans syster på en gång när han anlände till hotellet, då Ian självklart också var med och sov där. 
De myste och gav varandra presenter, så himla fina så det finns inga ord till det.
 
Däremot känner man stundvis lite dåligt samvete för att Ian ska känna si eller så, men jag tycker att vi försöker lösa det bra och är inte blyga för att säga till när vi tycker att andra har glömt av Ian. Ikväll har han velat ha syrran i knät i stort sett hela kvällen efter att vi kom hem från mina föräldrar där vi varit nästan hela dagen då Hugo behövde till vetten. 
 
Imorgon väntar shopping av diverse prylar och så ska även Ian få följa med till Lecab där pappsen jobbar för att se på/sitta i lastbilar. Tror att Ian verkligen kommer att uppskatta det då han älskar lastbilar. Elsa och jag ska ta det lugnt. Jag har ammat och varit vaken med henne bägge dessa nätter och har endast sovit 6 timmar sedan hon föddes, vilket är väldigt lite för trötta mig. Förövrigt är Elsa väldigt lugn och snäll och älskar att titta på oss alla tre.
Något vi har märkt som utmärker Elsa är att hon är tidig med att följa en med blicken, vilket hon redan igår började göra. Visste inte att nyfödda kunde göra det?! Hur mysigt som helst iallafall. Och sedan är det så mysigt med alla kommentarer om att hon är så lik mig, det blir väll en mamma alltid glad av att höra. 
 
 



Dagen då du föddes
Publicerat den

I fredags satt vi här - taggade - i soffan för att titta på fotbollsmatchen, precis som de flesta andra.
Vid matchens slut var det raka vägen i sängs som gällde då jag var så himla trött. 
Jag fick inte sova speciellt länge innan jag vaknade av en känsla av att jag verkligen behövde duscha, vilket var lite konstigt. Klockan var då cirkus 23.55. Men visst ställde jag mig i duschen då jag även kände något obehag i magen. Och pang sa det! Jäklar vilka värkar

Chrille fick flyga upp ur sängen och greja med det sista som behövdes, Ian låg ovetandes i sängen och mina föräldrar kom snabbt hit. Värkarna kom med ca 5 minuters mellanrum och var jättejobbiga. Det var inget snack om att förlossningen var på G och jag fick panikkänslor av att inte ha lustgasen tillhands, för dessa värkar var ett rent helvete i jämförelse med de jag hade när jag födde Ian. 
 
Bilfärden gick bra. Christian körde som en riktig gentleman och samtidigt gick det fort och direkt när vi kom fram och fick ett rum så började jag med lustgas. Resten av förlossningen är lite av en dimma men betydligt mer tydlig än förlossningen med Ian. Vi var mycket mer ensamna och Christian guidade mig väldigt väl genom värkarna, vi hittade ett sätt att jobba genom värkarna tillsammans som verkligen var guld värt.
 
Vid något tillfälle när de skulle undersöka hur öppen jag var så minns jag att jag tänkte (i högheten av lustgas) att jag säkert var jätteöppen, vilket jag inte var. Bara 4 cm och jag var HELT slut, så som jag upplevde det. Jag blev då uppmanad att sätta mig upp för att bebisen lättare skulle tränga ner, vilket jag efter lite övertygelse gick med på. Hatade att byta ställning lika mycket denna gång, som med Ian. 
 
Men... Inte lång stund efter detta började jag känna det där enorma trycket som inte går att motstå. Blev då undersökt igen och då hade jag tydligen öppnat mig väldigt mycket. Jag beklagade mig hela tiden över hur less jag var på att det tog sån tid, att jag inte orkade mer, att jag ville veta hur lång tid detta egentligen skulle ta. Och just i det tillfället förstod jag att jag när som helst skulle få börja krysta med tanke på sättet hon gav mig svar. Därefter gick allt så fort.
 
Jag minns att jag hörde henne gråta och på samma gång förstod jag inte att hon faktiskt hade kommit, att hon var framfödd. Inte heller var jag säker på att hon faktiskt var en hon, något som jag upplevt hela graviditeten då jag alltid trott att hon var en han och att bedömningen på UL var lite halvtaskig. Men visst var det en hon. En fin liten dotter och syster till vår fina son. 
 
Hon föddes 05.44, 36 i huvudomfång, 53cm lång och vägde 4160g.
Underbara lillasyster Elsa.
 
 



Överburenhetskontroll 1
Publicerat den

 
Ptja, igår var det inte bara Chrilles namnsdag utan också dags för oss att åka på överburenhetskontroll nummer ett på sjukhuset. Jag som alltid googlar på saker och ting hade såklart läst in mig i vad det innebar att vara på en sån här kontroll och såg verkligen fram emot det.
Väl där så var ingenting som jag trott. Inget TUL, som alla andra tycks få. Svaret på allt blir: "Det skiljer sig mellan landstingen". Ja givetvis skiljer det sig eftersom att man får gå överburen till 43 veckor i Karlstad medan man har en gräns på 42+0 (som jag var i igår) i andra landsting. Karlstad och Göteborg tillhör de landsting där man får gå och bära sina barn som längst.
 
Efter UL och CTG som var bra, fick jag äntligen träffa en läkare som en av barnmorskorna sa skulle göra en vaginal undersökning på mig. Det ville hon ju inte göra först eftersom att jag tydligen inte hade haft några sammandragningar under min sena del av graviditeten. Vet inte varför hon drog den slutsatsen? Hade inte uttryckt mig på något annat sätt än att jag har haft så mycket FÖRVÄRKAR att jag har trott att det är dags ett x-antal gånger. När jag svarade att: "Jo jag har ju haft massa sammandragningar" så sa hon lite halvirriterat åt mig att lägga mig så hon skulle undersöka mig.

Var tydligen halvmogen och när jag trodde att hon precis skulle dra ut sig hand så gjorde hon något som var så fruktansvärt smärtsamt att jag trodde att jag skulle sjunka under jorden. Strax därefter piper hon: "Nu gjorde jag en REJÄL hinnsvepning" så kanske det hjälper förlossningen att starta.
Det var jag ju nöjd med, men en liiiiiiiten förvarning om vad hon gjorde hade ju varit trevlig, så vitt hon visste hade jag kanske inte ens velat ha nån hinnsvepning då det är frivilligt.
 
Direkt efteråt fick jag jätte ont i magen, och efter att ha varit hemma hos min mamma och pappa och umgåtts en stund och sedan kommit hem hade jag börjat blöda en aning, och gör fortfarande. Det innebär väll att det händer något bra antar jag. Teckenblödning kanske det kallas. Det fick jag ju på kvällen innan Ian föddes. Så vi får se. Det kanske händer att bebisen kommer väldigt snart, men jag ska inte låta mig luras. Och förresten så är det inte så bråttom, det är inte så att jag är ivrig på något sätt som alla tycks tro - MEN problemet är att jag kommer hålla någon läkare ansvarig ifall det händer bebisen i magen något nu när man tvingas gå över tiden såhär långt. Riskerna fördubblas mellan vecka 41-42 och 42-43 och det tycker jag känns sådär lagom tryggt, speciellt med tanke på att jag föder stora barn (4kg+). Denna bebis lär ju bli betydligt tyngre än Ian. Förväntar mig en 5 kilos, vilket inte är alls ovanligt när man gått över med 2 veckor. Och enligt vissa så ska även detta öka riskerna. Men ingen förstår ju ens oro någonsin.
 
Om bebisen inte kommer idag, ja då ska vi på undersökning imorgon (fredag) igen.
 
 



Besök
Publicerat den

Jag har varit jättelat på bloggfronten och den enda anledningen till det är att vi har haft något att göra hela tiden och när det väl har blivit så väl att man kan dimpa ner i soffan. Ja.. Då har mina äckliga förvärkat härjat med oss.
 
Vi har blandannat haft Elin på besök hos oss. Hon hade med sig en kladdkaka med dumlefluff som man skulle kunna äta sig redigt mätt på, tyvärr (eller så är det en bra sak) blir man mätt alldeles för fort då den är så jädrans mäktig, men sååå god.
Förutom godheterna hade Elin med sig en teletubbie-docka till Ian. Han hade ju Dipsy och Po sen tidigare, och nu fick han även Tinky Winky, så den han saknar nu är La-La. Och detta tjatar han givetvis mycket om. Det enda Elin fick var halvtaskiga chokladbollar som jag snabb-bakade under dagen och en mycket fin teckning från Ian som han var så stolt över att få lämna till sin Elin.
När Chrille kom hem pratade vi kameror och objektiv och har bestämt oss för att skaffa ett fast 50mm till vår Nikon som vi även ska byta ut till något annat kamerahus inom märket Nikon. 
Vi åkte till och med till Elgiganten dagen därpå för att köpa objektivet men så visade sig att den var slut både i butik och hos leverantören. Men så ringde ju Elin och berättade att den fanns, till och med något billigare, på netonnet. Så eventuellt blir det en beställning idag och leverans inom 1-2 dagar. Kul med fina syskonbilder framöver här.
 
 
 
 
 



Sista BM-besöket
Publicerat den

Och så var det fredag. BF+9, samma dag i systemet som Ian föddes men här har det inte kommit något syskon ännu. Det är väll lika bra att sluta hoppas varje dag så kanske det kommer igång.
 
Hur som helst hade jag en tid bokad hos barnmorskan tidigt imorse och därav hade jag önskat att Chrille skulle ta ut några komptimmar för att kunna skjutsa mig och hålla ett öga på Ian under tiden, visste ju inte alls ifall BM skulle undersöka mig gynekologiskt eller inte.

Bra blodtryck på 115/70, hjärtljud runt 145 på bebisen och magen började plana ut i tillväxt men ligger lite över mittersta kurvan vilket är helt i sin ordning.
 
Fick en tid på onsdag till veckan för undersökning på sjukhuset och eventuell igångsättning.
Barnmorskan hoppades och trodde på att jag inte skulle behöva nyttja den tiden..



Torsdagskul
Publicerat den

Bild från instagram
 
Igår när Ian la pussel och jag städade lite smått i badrumsskåpet hörde jag en nyckel i låset. Det var pappa som överraskade oss med att komma hem torsdag/fredag på föräldraledigt. Väldigt välkommet eftersom att jag under fredagen (idag) skulle till barnmorskan på sista besöket innan eventuell igångsättning. Mer om det sen..
 
Vi åt lunch och sov middag och därefter bestämde vi oss för att åka in till Leklandet så att Ian skulle få springa av sig lite tillsammans med pappa. Han tyckte verkligen att det var jättekul så det var värt pengarna då han faktiskt tog för sig en hel del och vågade åka den blåa rutchkanan helt själv. Annars är Ian livrädd för allt vad rutchkanor är i lekparker. Vet inte om det har hänt nått på dagis eller så, för han var inte så rädd innan han började gå långdagar på dagis.
 
Vi tog en fika, lekte lite mer och sedan åkte vi hem och tillagade kyckling.
Ian satt uppe med oss och tittade på film på kvällen vilket var urmysigt.
 
 



Moster-dag
Publicerat den

 
Min syster kom med bilen och hämtade mig och Ian igår runt lunchtid och vi spenderade tid hemma hos dom vilket alltid är kul. Ian är helt överförtjust i sin moster, Björn och sina två kusiner. När det var dags att äta gick vi ner till mormor och morfar som bor granne med min syster och käkade lunch och därefter kom min syster med familj dit och umgicks ända tills det att pappsen kom för att hämta oss efter jobbet. 
 
Med magen är det lugna-gatan. Några smärtsamma förvärkar varje dag, men inte mer än så. 
Så som jag minns det så hade jag bara enstaka förvärkar samma dag som det startade med Ian så det betyder ju ingenting. Förövrigt är jag på BF+8 idag. Ian kom BF+9. Ska vi satsa på att det blir en BF+9 unge denna gång också? Då blir man ju lite glad i ögat trots allt.



Mary Kay
Publicerat den


Igår kom leveransen med två av mina fyra beställda produkter från Mary Kay visningen jag var på för en tid sedan. Ska bli väldigt spännande att testa på hur krämerna passar min hy och även kul att testa foundation från märket då jag just nu kör på en ganska tjock från Loreal som lyckas täcka mina skönhetsskavanker någorlunda bra, men som sagt.. Den känns så tjock. Testade ju såklart Mary-Kays foundation, så det blev inget gris-i-säck-köp och jag var väldigt nöjd över resultatet och känslan av att nästan vara osminkad. Får hoppas att jag får hem den snart, men samtidigt ingen brådska då det väntar en lång osminkad tid när bebisen kommer. 



I förrgår
Publicerat den

 
I förrgår var en sån där tråkigt kall dag då vi inte visste vad vi skulle hitta på riktigt. Vi busade så gott det gick här inne men innan lunch kände jag att det var dags att gå ut och leka av sig lite, så vi begav oss ner till lekparken. Det var glada miner ända tills det att grabben fick inse att han inte kunde sitta i bebis-gungan utan var tvungen att sätta sig på däck-gungan istället. Han får nämligen inte plats i den lilla gungan när han har täckbyxorna på sig. Det slutade med att vi gick runt och tittade på kråkor istället. Det var tydligen lite roligare.

På eftermiddagen kom pappsen hem och vi åkte hem till mina föräldrar och fördrev lite tid. Ian kollade på "gummibär" med morfar och åt sin favoritfrukt, klementin/satsuma och jag fick på så sätt lite avlastning medan pappsen åkte på combat-pass på gymmet. 
 
Därefter var det dags att åka då klockan hunnit bli nio. Det gjorde inte Ian så mycket eftersom att han sov middag mellan 13 och 16 (!!). Påvägen hem tyckte Christian att det var dags för att besöka guppiga vägar så vi drev runt ett tag tills vi slutligen kom hem och kröp till kojs alla tre.



Love
Publicerat den

 



Nytt objektiv och annat nytt
Publicerat den

Ja, så har vårt nya objektiv kommit och vi har hunnit prova det i detta kassa inomhusljus.
Längtar till morgondagen då jag och Ian ska ut till lekparken (om vädret tilåter) då ska jag passa på att testa det ordentligt. Nu fattas bara ett nytt kamerahus och ett till mindre objektiv, men jag är helt klart nöjd för nu.
 
Vi har även varit på biltema och handlat på oss massa engångstallrikar, engångsbestick och plastmuggar då vi fortfarande (!) inte har något vatten såhär 24 timmar senare och det verkar inte som att Hammarökommun kan besvara när läckan ska vara lagad och vattnet ska vara tillbaka. För att slippa massa onödig disk med vatten som vi inte har så valde vi att göra så. Vi köpte även några dunkar som Ian och Chrille gick till vattentanken och fyllde förut. Ian hade roat hela kön med sin humor och folk hade skrattat ljudligt.

Förutom det har vi handlat åkpåsen som vi dregglade efter på Köpbarnvagn. Ian var med och lekte med lite Jabadabadoprylar som kommer läggas till i hans önskelista över julklappar. Medan bebisen i magen är en åkpåse rikare så fick Ian med sig en schamporing. Något Ian aldrig vänjer sig vid så är det att duscha och främst att tvätta håret, hoppas nu på att det ska gå lite lättare.
 
Denna bild togs från matbordet som är ca 3,5m ifrån motivet.
 



Underbaring
Publicerat den

 



Läcka
Publicerat den

Under gårdagen ordnade vi barnvakt hos mormor så att vi kunde åka till stan för lite julklappsuttittning. 
Tycker att det är så svårt att köpa leksaker till Ian då han har så jäkla mycket av det han gillar, som bilar med gubbar till. Vi fick med oss en pryl från toys och kollade på kläder till syskonet. Sen ska jag till centrum här på Skoghall och köpa lite från jabadabado och pumpkin. 
 
Förövrigt har vi på Hammarö vattenläcka och det drabbar tyvärr oss nere vid vattnet hårdast, ironiskt nog. Så här har det varit tomt på vatten sedan igår vid 14 och är fortfarande helt tomt. Som tur är har de ställt upp en tankbil cirka 100-200 meter från oss, men när Christian jobbar har jag ändå ingen chans att orka kånka på hinkar. Orkar knappt hålla upp mig själv ovanför backen.